top of page

3ds Max Sistem Gereksinimleri - 3ds Max İş İstasyonları

3 boyutlu çizim, animasyon söz konusu olduğunda en önemli programlardan olan 3ds Max'i verimli kullanabilmek için doğru ve düzgün sistem gereksinimlerini ve oluşturabileceğiniz iş istasyonları hakkında güncel bilgileri sizin için bir araya getirdik.


3ds Max için İşlemci Seçimi

3ds Max, 3 boyutlu modelleme ve animasyon tarafında sanıldığı aksine çok çekirdekli işlemciye ihtiyaç duyan bir yazılım değildir. Bunun yerine 4-6 gerçek çekirdekli (8-12 sanal çekirdekli) en hızlı işlemcilere odaklanmanız sizin için daha verimli bir sonuç verecektir. Yani render söz konusu değilse, Xeon işlemcilerdense, güncel ve kuvvetli i7 işlemci işinizi görecektir. Core i9 işlemcileri de farklı render ve/veya çizim programlarını kullanmak isterseniz tavsiye edebiliriz. Bu noktada gelen sorulardan başlıcası ise i7 K işlemciler gibi overclock yapılabilen işlemcileri tavsiye edip etmediğimiz sorusudur. I7-i9 K işlemciler overclock (Hız aşırtma arttırma) özellikleri açık olduğu için evet verimli sonuçlar veriyor. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise bu sonu K ile biten işlemcilerden tam verim almak istiyorsanız, doğru anakartı ve doğru soğutucu seçimine çok dikkat etmelisiniz. Eğer doğru anakartı seçmezseniz "K" yani overclock özelliğinden faydalanamadan boş yere daha yükse ücret ödemiş olursunuz. Diğer taraftan overclock yaparak kullanacaksanız, bilinen kendini ispatlamış markalardan iyi bir sıvı soğutucuyu işlemci soğutucusu olarak almanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde overclock yaptığınızda aşırı ısınan bir işlemci ile karşı karşıya kalıp sistemi çökertme ihtimaliniz çok yüksek.

Bu tür riskleri almamak için ve bütçeyi de fazla büyütmemek adına biz güncel iyi bir i7 veya i9 işlemciyi ("K" özelliği - Overclock özelliği olmayan) bir işlemciyi tavsiye ediyoruz. Bu hem işlemci fiyatlamasında ekonomi sağlarken, hem de anakart ve soğutucu seçiminde de ekonomik, verimli ve stabil sonuçlar elde etmemizi sağlıyor. Çoğu müşterimiz de, kısa ömürlü aşırı performanslı bilgisayarlar yerine uzun ömürlü ama görece bir iki tık daha düşük performanslı bilgisayarı tercih ediyor.

3ds MAX üzerinde Render alacaksanız işte şimdi konunun değiştiği noktaya gelmişiz demektir. Çünkü 3ds max render çok çekirdek isteyen bir görevdir. Bu nedenle i9 işlemciden az olmamak üzere belki hızlı Xeon işlemcilere bakmanız gerekebilir. Hatta yapacağınız render çalışmasının ne kadar talepkar olacağına göre çift Xeon işlemci bile konuşulması gereken bir konu olabilir.


3ds Max için Bellek (Ram) Seçimi

3ds Max bellek kullanımda pekte cimri olmayan bir yazılım bu nedenle kullanacağınız işlemcinin türüne tipine göre işlemcinizdeki çekirdek başına, temel görevler giriş seviyesi çizimler için 4GB, orta-orta üst görevler için 6GB, detaylı çizimler için 8GB tavsiye ederiz. Örnekle, en giriş seviyesinde 4 çekirdekli bir pc için 16GB, ortalama bir çizim çalışması 32GB, detaylı çalışmalar için 64 GB tavsiye ederiz. Tabii ki Windows'un, diğer yazılımlarınızın arka fonda çalışan programcıkları da düşünerek Bu rakamların üzerine ortalama 8GB eklemeniz daha iyi olacaktır.

Ram kapasitesi kadar, ram hızlarıda önemli bir kalem olduğu için DDR4 tip ram'den düşük olmamak üzere ortalama mümkünse 3200 MHz ve üzeri olmasını tavsiye ederiz.

Yukarıda bahsettiğimiz yüksek bellek (ram) söz konusu olacağı için anakartınızda en az 4 bellek slotu olmasına dikkat etmelisiniz.


3ds MAX için Depolama

Depolama konusunda yeni nesil PCIe 4 tipi M.2 NVME diskleri tavsiye ederiz. İhtiyacınıza göre birincil disk olarak, 500GB ila 1 TB arasında, hızlı okuma yazma değerlerine sahip, kaliteli ve bilinen bir markanın diski olmasını özellikle tavsiye ederiz. Standart 2.5" 'lik 2-4 TB gibi yüksek kapasiteli bir SSD diski de depolama/data/arşiv diski olarak ihtiyacınıza göre eklemeniz gerekebilir. Bu noktada önemle altını çizmek isteriz ki gerek Nvme gerekse standart tip SSD'lerde donanımsal bir hata olduğunda veri kurtarmak bir hayli uzun, zahmetli ve pahalı bir işlem olması nedeniyle, bir harici disk üzerine düzenli yedek almanızı şiddetle öneririz. Donanımsal bir hata olmasa bile, kripto saldırılarının artık olağan hale geldiği şu dönemde bu ekstra harici disk çok ciddi giderlerden tasarruf etmenizi sağlayacaktır.


3ds MAX için Ekran Kartı

Post prodüksiyon video düzenleme için, Quadro kartlara kıyasla çok uygun bir fiyata yüksek performans sağladıkları için NVIDIA GeForce RTX grafik kartlarını öneriyorduk yakın zamana kadar. Fakat madencilik işi nedeniyle fiyatlar oldukça değişkenlik sağladığı için bütçenize uygun Quadro'ları da değerlendirebilirsiniz.


Daha düşük bütçeli sistemler için tek bir NVIDIA GeForce RTX 3060ti (mümkünse 3070) öneriyoruz.


Daha yüksek bütçeli sistemler için tek bir NVIDIA GeForce RTX 3080Ti öneriyoruz.


İleri seviye sistemlerde ise uygulamanız ve anakartınız birden fazla grafik kartıyla iyi ölçekleniyorsa iki RTX 3080Ti öneririz. Bu mümkün değilse, yani yalnızca bir grafik kartından yararlanıyorsa veya iyi ölçeklenmiyorsa, tek RTX 3090 24GB ile çalışmanızı öneririz.


3ds Max ve Mertiz Bilişim Çözümleri

Tüm detayları ile, verimli bir 3ds Max ortamı elde etmek için seçmeniz gereken parçaları yukarıda belirttik. İlgi alanınızda değilse, pc toplamak sizin için zaman kaybıysa bize her zaman info@mertiz.com veya 08508406046 nolu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz. Sizi dinleyerek, çalışmalarınıza uygun olan, isterseniz markalı, isterseniz Mertiz Bilişim'in oluşturduğu iş istasyonlarını teklif edebiliriz. Ayrıca İstanbul içi, müşteri yerinde kurulumda fiyatlarımıza dahildir.




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page