top of page

RTX 3060 ile Ethereum Madenciliği Hakkında Herşey

Güncelleme tarihi: 29 Haz 2021

Bir efsane gibi yayıldı RTX 3060 ile madencilik yapılabiliyor haberi... Nvidia, 470.05 kodlu geliştiricilerin kullandığı sürücüyü sızdırmıştı. Bu da RTX 3060 için konulan madencilik sınırlandırmasını kaldırmıştı. Ardından Youtube'da arka arkaya RTX 3060'ın sınırlı 22 Mh/s'den 45-48-49-50 mh/s videoları gelmeye başladı. Fakat bu videolar tek ekran kartlı makinelerden gelmekteydi. İşin detaylarından doğru düzgün bahseden yoktu. İşte bu yazımızda, bu konu hakkında ne kadar detay varsa bulabileceksiniz. Lütfen sabredin ve sonuna kadar okuyun. Satırlar arası atlama da yapmayın çünkü belki atladığınız detay o satırda gözünüzden kaçabilir.


RTX 3060 ile madenciliğe başlıyoruz.

Biz de aynı sizin yaptığınız gibi bu yeni akımla, hemen distribütörlerimizin peşine düşüp, iş ortağı olmanın avantajlarından da yararlanarak uygun fiyatlı RTX 3060'ları toplamaya başladık. Güzel bir mining anakart, güçlü bir mining'e uygun güç kaynağı. Eksikleri tek tek tamamladık ve ilgili Nvidia sürücülerini internetten indirip sistemi kurmaya başladık. 6 tane RTX 3060, 45 Mh/s 'ten toplam 270 Mh/s değer yakalayıp mininmum elektrik sarfiyatı ile optimum geliri elde etmek istiyorduk.


Montajı yaptık, riserları taktık fakat sadece ilk ekran istediğimiz değeri verip diğerleri tamamen çöküyordu. İlk iki dakika 49 Mh/s sonra 41-37-32-29-25 ve son olarak 22 Mh/s sabit... Peki elimizdekiler mi yanlıştı ? Biz ne almıştık sıralayalım :

1- Redrock 1650 W mining psu

2- Biostar TB250-BTC D+ Anakart


3- 1151 soket işlemci

4- 8GB DDR4 Ram (Bellek)

5- TB250-BTC D+ için gerekli olan özel cpu kablosu ve özel yapım 6 pin erkek to 8 pin erkek pci güç kabloları

6- Riserlar

Görünürde eksiğimiz yoktu. Peki neydi hatalı olan. Şöyle söylemek lazım hemen her şey.





RTX 3060 ile ethereum madenciliği yapmak için neler lazım ?

Zamanla konu içine dalınca gördük ki, RTX 3060 'ı çalıştırmak için 470,05 sürücü dışında ayrıca ekran kartını "kandırmak" gerekiyordu. Sanki bir monitöre bağlı olduğuna inanmalıydı ekran kartı. Komik ama cümle tam da bu. Bu sırada yabancıların Hdmi Dummy diye bir parça kullanmaya başladıklarını gördük. Aradık ama bulamadık. Dedik ki evet bu aletler akıllı ama analog bir uçla bu işi çözeriz.

Hata 2 : Displayport-VGA çevirici ile denedik. Olmadı Displayport sandığımızdan akıllıymış. Fakat çözümü ilk adımda Displayport-DVI çevirici önüne DVI-VGA çevirici de ekleyerek bulduk. İkinci adım da ise direkt hdmi-vga çevirici ile işi tamamen çözdük. Hdmi Dummy denen parçaya ihtiyacımız kalmamıştı.


İkinci adım Riser konusu. Belki başka çalıştıran olmuştur ama bizim elimizdeki anakarttan kaynaklıdır belki biz Riser çözümünü x16 to x16 PCI yuvası uzatma kablosu gibi olan riser'da çözdük. Açıkçası en pahalı modelini aldık böyelikle PCI yuvasıyla ilgili bir başka soru işaretini daha kafamızdan sildik.


Anakartımızdan artık vazgeçme noktasına gelmiştik. Çünkü başka bir gereklilik ise RTX 3060'ların nazlanması sebebiyle kartların takılacağı PCI portların en az PCI Gen 3.0 olması zorunluluğuydu. Düştük internetin taşlı yollarına ve bol bol PCIE 3.0 portu olan anakartları aramaya. Tabii ki bu konu hemen hemen hiçbir anakart sahibinin dikkatini çekmeyen detayın detayı bir konuydu. Hemen her anakartı tek tek, tek tek üreticilerinin sayfasından okuyarak araştırarak pcie portlarının detaylarını öğrendik. Bu detayı paylaşmak açıkçası pek mümkün değil. Tek tek araştırmanız lazım. Belki bu yazıyı bu kadar detaylı yazma sebebi de bu araştırmalar süresince kaybettiğimiz zaman veya kazandığımız tecrübelerin nedeniyledir.


Sonunda aradığımız anakartlara ikinci el olsa da ulaşmaya başlamıştık. 4-5 adet PCI Gen 3 slotlu anakartlar. Peki bu kadar mı ? Tabii ki hayır. PCI Gen 3 slot genişliği ve hızı da önemliydi. Uzunluk olarak x16 olmalı, hızları ise 16x veya en 8x mode ile çalışmalıydı. Yani 4-5 kart takıldığında bazı anakartlar size PCI yuvasını ayarlama imkanı vermiyor ve belli bir sayıda ekran kartından sonra 3.-4. veya 5. portu 4x veya 0x 'e düşürüyordu. Bu tuzağa düşmemeye dikkat edin. Muhtemelen bugüne kadar dikkat etmediğiniz bir detaydır.


Evet anakart hazırdı, hdmi vga çeviriciler, hazırdı, anakart bütün portlar PCI Gen 3, hepsi 8x/8x/8x/8x/8x bu ayar da tamamdı. Peki şimdi ki basamak neydi ? Şimdi ki basamak işlemciydi. Çünkü 5 adet 8x mode'da çalışan ekran kartı için bize 40 lane işlemci lazımdı. Soketi anakartımızın soketine uygun olmalıydı. Tabii ki bu konuda da kimse işlemcisinin 28 lane veya 40 lane olduğunu ilanlara yazmamıştı. Tek tek araştırma yine başlamıştı. Tek tek işlemcilerin özelliklerini Intel Ark'ta arama süreci başlamıştı ve sonunda işlemciyi de bulmuştuk.


Eksiğimiz kalmamıştı ama siz yine de güç kaynağı çıkışınızdaki PCI kablolarının 8 pin mi yoksa 6 pin olduğunu kontrol edin. Gerekiyorsa 6 pin to 8 pin çevirici almayı unutmayın.


2 set halinde toplam 8x RTX3060 + 1x RTX 2070 mertiz
2 set halinde toplam 8x RTX3060 + 1x RTX 2070

Bitti mi ? Hayır .. Bios Zamanı

Tüm donanımları tamamladıktan sonra sıra Bios'a gelmişti. Bios'ların PCI yönetim sayfasından, mümkün olan tüm portları "Auto"dan PCI GEN 3 özelliğine çevirmek gerekiyor. Sonrasında ise işin garipleştiği yön "Above 4g" özelliği. Bunu bazı anakartlar da "Enabled" hale getirince, kelimenin tam anlamıyla RTX3060 küsüyor. Mining için kullanılıyorum "hissiyatıyla" değerler düşmeye başlıyor. Bu özelliği kapalı ve açık olarak anakartlarınızda mutlaka deneyin. Standart prosedürde bu özelliğin "Enabled" olması lazım ama Bios farklılıkları nedeniyle böyle durum oluşuyor.


Son Adım İşletim Sistemi ve RTX 3060

Evet bu adımda da yine ince noktalar var. Çünkü Nvidia 470.05 sürücüsü, Windows 10'un her sürümünde çalışmıyor. Windows'unuzu yükledikten sonra , 20H2 sürümüne güncelleyin veya elinizdeki lisansla uygunsa ilgili lisansa uygun olan ISO'yu Microsoft'un resmi sitesinden indirin. Aksi takdir Nvidia 470.05 sürücünüz, bu işletim sistemiyle uyumlu değildir uyarısıyla sizi yine uğraştıracaktır. Bundan sonrası artık ekran kartınız, MSI Afterburner ve sizin aranızdaki sabır savaşı, MSI Afterburner ile ince ayarları, +/- değerlerle uğraşarak yapmanız gerekecektir. Farklı markaların RTX 3060 ekran kartları aynı ayarda farklı değerler veriyor. İş yükünüzü azaltmak adına mümkünse takacağınız tüm kartları aynı markanın aynı modelinden seçmenizi tavsiye ederiz. Mümkün olmadıysa da, neyse ki Msi After Burner içinde ekran kartı ayarlarını tek tek yapabiliyorsunuz. Tabii bu biraz vakit alacaktır.


Sonuç olarak, Mertiz Bilişim olarak RTX3060'larla ilgili her adımı çözdük ve bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesiyle sizinle paylaştık. Yine de takıldığınız bir nokta, tedarik edemediğiniz bir ürün ve/veya siz gelip kurar mısınız derseniz, tabii ki yardımcı oluruz.


Bize her zaman 0850 840 6046 no'lu telefonumuzdan ve info@mertiz.com e-posta adresimizden ulaşabilirsiniz.


rtx3060-ethereum madencilik-mertiz
rtx3060-ethereum madencilik-mertiz


Sağlıkla kalın...


Mertiz Bilişim Ailesi



Son Yazılar

Hepsini Gör

3 Comments


Turan Var Olsun
Turan Var Olsun
Nov 10, 2021

Peki bahsettiğiniz 5x8 çalışan anakart ve kullandığınız işlemci hangisidir yazmamışsınız

Like

Erhan Ercan
Erhan Ercan
May 02, 2021

👍

Like

Erhan Ercan
Erhan Ercan
May 02, 2021

👍

Like
Yazı: Blog2_Post
bottom of page