top of page

RTX 3060 ile Madencilik Hakkında - Bölüm 2


#ethereummadenciliği Hakkındaki ilk yazımızdan sonra o kadar çok soru, bilgi talebi, destek ve kurulum isteği aldık ki, sanırım mutlu ettiğimiz takipçilerimiz kadar gözümüzden kaçan veya bu sorunun cevabı uzun, bunu daha rahat bir zamanda cevaplayalım diyerek unuttuklarımızda oldu. Öncelikle geç cevap verebildiğimiz veya dönüş yapamadığımız herkesten tek tek özür diliyorum. Özrümümüzün kabulüne müteakip bizlere iyi dileklerini, teşekkürlerini, hatta ve hatta dualarını gönderen tüm dostlara da tek tek teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. İlk yazımız sayesinde çok çok güzel dostluklar kurduk, her an iletişim halinde olduğumuz bir çok yeni arkadaşımız oldu. Her birine de ayrıca selamlarımızı tekrar iletiyorum.


Evet ilk bölümde atladığım bir konu var mı diye defalarca yazımızı baştan sona okuduk. Hatta şimdi son bir kontrolümüzü yaptık. Bize en çok yağan soru, şu anakart olur mu ? Bu anakart kaç tanesini destekler sorularıydı. Yaşımızın ileri olmasından bazı genç arkadaşlarımıza şunu tekrar hatırlatmak isterim ki, yazımızı iyice okuyun, anakartın prensiplerini, işlemci prensiplerini tek tek anlatmışız. Gerisini siz araştırmalısınız, binlerce farklı anakartı inceleyip cevap verebilmemiz mümkün değil. Sonuçta bizler de ev geçindiriyoruz, yaptığımız yapacağımız işlerimiz var. Çok müsait değilsek, bunlara bakabilme ihtimalimiz hemen hemen yok gibi. Çünkü konu zaman ve zamanın maaşla çalışmayanlar insanlar için gelir elde etme zorunluluğu gibi ikincil bir anlamı daha var.


Özetlersek ne demişiz bu anakartlar konusunda ? Anakart işlemcisi 40 lane (PCI veri yolu) desteklemeli, kullanılacak bütün slotların, slot uzunluğu x16 boyutunda olmalı. Bütün PCI'lar 3.0 versiyon ve üzeri olmalı, Hızı da en az 8x mode olmalı. Bakacağınız kriterlerin temelleri bunlar. Diğer özellikler Riserlar ve diğer aksesuarlar ilk yazıda var.


Tüm kurulum bittikten sonra iş, makineyi çökertmeden ve olabilecek en uzun sürede non-stop sisteminizin madencilik yapmasını sağlamak. Yazının buradan sonrası aslında tamamen göreceli, bu nedenle her zaman yoruma açık ve varsa yorumlarınız bizimle her zaman paylaşabilirsiniz. Biz ciddi sayıda yazılımla deneme yaptık, nicehash'in kendi yazılımıyla, nanominer'ın kendi yazılımıyla, daha da şu anda aklımıza gelmeyen bir çok yazılımla. Son noktada kendi sistemimiz Windows tabanlı çalışmak zorunda olduğu için dönüp dolaşıp Phoenixminer'ın bizim için en efektif olduğuna karar verdik. Burada ise bazı çekincelerimiz oldu, çünkü nicehash kendi sitesinden yayınladığı yazıda phoenixminer kullanımı konusunda ciddi bir uyarıda bulunup bütün bilgilerinize ulaşılabilineceğini yazmıştı. Bu nedenle, https://phoenixminer.org/ her zaman bu siteyi kullanmanızı, site çöktüğü zamanlarda ise ki sıklıkla çöküyor. Asla başka sitelerden indireceklerinize güvenmemenizi tavsiye ederiz.


Sonrasında ise, phoenixminer ile ilgili youtube da çokça kaynak bulacaksınız. Phoenixminer üzerinden hiveon'dan 2miners'a birçok poolda kazım yapmak için editlenebilir, çalıştırma dosyaları mevcut olduğunu göreceksiniz. Burada tavsiyemiz, o dosyalar üzerinde sıcaklık için stop ve beliri bir sıcaklığa düşüldüğünde restart komutlarını iyice anlayıp, kartlarınızın modellerine göre bu verileri de ayarlamanız çünkü Afterburner bu konuda %100 güvenilesi bir yazılım değil. Özellikle bu sıcak yaz aylarında, bu konuda hassas olmanızı tavsiye ederiz. Olabiliyorsa en güzeli, nemsiz bir ortamda veya klimanın nem alma özelliğini de açarak 17 derece sabitte klimalı bir ortamda çalışmak en güzeli, ama dikkat edin ortam önemli. Çünkü sıcaklıkla soğukluk buluştuğunda nem varsa ortamda terleme riski de vardır. Olası terleme riski demek sisteminizin sıkıntıya düşmesi demek olabilir.


Kartların max 65 dereceyi geçmeyeceği şekilde kullanmaya dikkat edin. Gerekiyorsa vantilatör almak bile önemli bir çözüm olacaktır. Bir diğer konu kesintisiz güç kaynağı, kalitesiz elektrik, nedeniyle anakart üzerinde kaybolan ekran kartı, git gellerde windowsun çökmesi veya benzeri diğer elektrik şokları nedeniyle sisteminizin zarar görmesinin önüne geçmek önemli.


Sıcaklık konusunda bir diğer önemli konu ise, youtube ve yurtdışı sitelerde bahsi geçen termal pad çözümleri. Henüz biz denemedik ama oldukça etkili gözükmekle beraber kartların garantisini bozduğunu unutmamak lazım.


Pool'lar ise, komple tek başına en önemli değişkenlerden biri, bir çoğunu test ettik ve etmeye biz de devam ediyoruz. Kesintisiz ve stabil olmakla beraber Hiveon'dan memnun kaldık. Nanopool halen ara ara deneyimlediğimiz bir pool. 2miners'ta yine şu son dönemde denemeye başladığımız bir pool ama stabiliteyle ilgili düşüncelerimiz biraz karışık . Önümüzdeki dönemde Sparkpool'u da deneyip orada da yaşadıklarımızı paylaşırız.


Özetle, bu yazımız her ne kadar ilk yazımız kadar derli toplu olamadıysa da, ekran kartı sıcaklıkları, kesintisiz güç kaynağının önemi ve yazılımlar içerisinden ikinci bir sıcaklık kontrolü yapmanın önemine değinmeye çalıştık. Yorum ve görüşlerinizi esirgemeyip bizimle paylaşabilirsiniz.


Sağlıkla kalın.

Mertiz Ailesi




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page